Trouwen is fantastisch, maar het is niet bepaald routine. Hoe vaak in je leven moet je op zoek naar een trouwlocatie, een cateraar, een huwelijksfotograaf? Tenzij je een huwelijksplanner of Elizabeth Taylor bent, is het antwoord: niet zo vaak. Ik wil koppels graag helpen bij het vinden van leveranciers die echt bij hen passen, dus in deze blog vind je al mijn inzichten over het kiezen van een trouwfotograaf. Wat ik hieronder beschrijf is hoe ik zelf die keuze zou maken. Neem dat gerust met een korrel zout. Misschien kom je gewoon toevallig het werk van een fotograaf tegen en word je op slag verliefd, en dat is ook helemaal ok. Maar voor wie niet weet waar te beginnen: een gids ‘hoe kies je een trouwfotograaf‘.
1. Bepaal wat je belangrijk vindt in trouwen en trouwfotografie
Hoe ziet je trouwdag eruit?
De eerste stap heeft niets te maken met een fotograaf, en alles met jezelf. Het begint allemaal hierbij: wat vind je belangrijk in je trouwdag, en wat vind je belangrijk in je trouwfoto’s? Misschien wil je een glamoureuze trouw, vol elegante details. Of net een heel los feest, dat barst van de spontaniteit. Een vintage dansfestijn, een wild bacchanaal, of een eerder klassieke trouw. Wat het ook wordt: het is belangrijk om de keuze van je huwelijksfotograaf hierop af te stemmen. Ikzelf ga bijvoorbeeld altijd op zoek naar een evenwicht tussen stijl en sfeer in mijn fotografie. Een heel stijve trouw, waar etiquette en regels belangrijker zijn dan de ervaring en genieten, past niet bij de beelden die ik maak. Ik kan mijn beste werk niet maken als mensen verwachten dat ik letterlijk alles in scène zet. Stel jezelf de vraag: Waaraan wil jij tijd besteden op je trouwdag? Wil je tijd voorzien voor fotosessies (van jullie als koppel samen of individueel, van groepen, …), of is er enkel tijd voor spontane foto’s? Kies een fotograaf die blij wordt van de keuzes die je maakt.
Hoe aanwezig mag je fotograaf zijn?
Wanneer je weet wat voor feest je wilt, probeer je dan eens in te beelden op welke manier je gefotografeerd wilt worden. Is het de bedoeling dat je helemaal niet beseft dat je gefotografeerd wordt, of vind je het net geweldig om voor de lens te staan? Sommige fotografen hebben de touwtjes strak in handen: ze grijpen in wanneer ze dat nodig vinden en geven veel aanwijzingen. Ze zijn dus behoorlijk aanwezig. Anderen hebben meer weg van een vlieg op de muur en lijk je heel de dag niet te zien. Bij nog anderen voelt het alsof ze deel uitmaken van je feest. Ze zoeken een balans tussen op een ontspannen manier aanwezig zijn en niet te hard opvallen. Dat laatste vind ik zelf de prettigste manier om te werken. Voor mij is het ontzettend belangrijk dat mensen zich comfortabel voelen. Als ze het gevoel hebben dat ik een gast ben die toevallig ook erg goed fotomateriaal heeft en mooie foto’s maakt, maak ik de meest authentieke beelden.
Waarvan wil je foto’s?
Denk ook eens na over de dingen die je graag vastgelegd ziet. Sfeerbeelden, mooie portretten van jullie twee, foto’s van de omgeving en de decoratie, de kleine details die jullie in de dag leggen, groepsfoto’s, grappige momenten tussendoor, dansfoto’s, meer artistieke beelden, … Zijn er die je meer of minder aanspreken? Zijn er gebeurtenissen die je meer of minder belangrijk vindt om te fotograferen? Hou die dan in je achterhoofd bij het bekijken van portfolio’s. Fotografen laten namelijk zien wat ze zelf fijn vinden om te doen.
2. Zoek uit welke stijl fotografie je mooi vindt
Nu je weet welke soort foto’s en aanpak je belangrijk vindt, kan je uitzoeken welke stijl je visueel aanspreekt. Kijk daarvoor eens rond op trouwblogs, instagram, pinterest, … Iedere fotograaf heeft zijn eigen manier van kijken en werken, maar er zijn wel een aantal grote lijnen te te trekken. Dit zijn enkele verschillende soorten huwelijksfotografie:
- Traditionele trouwfotografie: Denk lekker klassiek, veel poseren. Focus op de ‘hoogtepunten’ van de dag. Fotograaf is vaak heel aanwezig.
- Journalistiek/documentaire/reportage: Niets geposeerd, veel spontaniteit. Niet per se de meest flatterende beelden, wel veel aandacht voor authenticiteit en humor.
- Fine art trouwfotografie: Zachte beelden met de focus op schoonheid en details. Geïnspireerd door analoge fotografie. Fine art fotografen gaan de touwtjes net iets meer in handen nemen.
- Lifestyle trouwfotografie: Bevindt zich ergens tussen documentaire en fine art. Spontanere aanpak dan fine art, maar iets gestileerdere beelden en meer aandacht voor het esthetische dan puur documentaire.
- Editorial/artistieke trouwfotografie: Legt de focus op gevoel en artistieke, unieke beelden. Vaak geïnspireerd door andere genres en kunstvormen.
Het is perfect mogelijk om verschillende stijlen mooi te vinden. Probeer daarom bij het rondkijken jezelf in de foto’s voor te stellen. Past de stijl bij wie jullie zijn en hoe je jezelf graag in foto’s ziet? Ideaal! Tijd voor de volgende stap.
3. Close contact
Neem contact op met de fotografen op je lijst en kom meer te weten over wat ze te bieden hebben. Fotografen zijn zelf ook op zoek naar een goede match, dus je inhouden bij het mailen is nergens voor nodig. Vertel wie jullie zijn, wat jullie plannen zijn en waar je naar op zoek bent in de foto’s. Een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden:
- Persoonlijkheid: Een huwelijksfotograaf is er heel. de. dag. bij. Het is wel zo aangenaam als je kan ontspannen en jezelf zijn bij de persoon in kwestie.
- Ervaring: Ervaren trouwfotografen weten hoe een trouwdag verloopt. Ze zijn op alles voorbereid (enfin, bijna toch), kunnen anticiperen en draaien hun hand niet om voor wat improvisatiewerk.
- Budget: Een trouwfeest kost geld. Een trouwfotograaf ook. Zijn foto’s en herinneringen erg belangrijk voor jullie, maak dan van fotografie ook een prioriteit in het budget. Kwaliteit (goede foto’s, goed materiaal, een professionele aanpak) heeft een prijs. Heb je een lager budget, kan je altijd kiezen voor een beginner, student of hobbyist. (Temper dan wel je verwachtingen.)
- Aanbod: Zorg dat je een idee krijgt van wat je precies kan verwachten. Hoeveel beelden krijg je? Hoe worden die afgeleverd? Wat zit er wel en niet inbegrepen in de prijs?
Huwelijksfotografen worden vroeg geboekt. Een jaar op voorhand (of zelfs meer) is niet abnormaal. Wacht dus niet te lang om je favoriete exemplaar vast te leggen voor iemand anders ermee gaat lopen!